Prinsjesdag: CNV vraagt structurele investeringen onderwijs

Lees hier de hele brief aan de Tweede Kamer

Investeer op structurele wijze in het onderwijs en de onderwijsgebouwen en breng de basis op orde. Dat vraagt CNV Onderwijs op deze Prinsjesdag aan de Tweede Kamer.

In de behandeling van de Rijksbegroting moet het radicaal anders gaan dan de afgelopen jaren, vindt het CNV. In een brief aan de Kamerleden vraagt de vakbond indringend om visie, perspectief en samenwerking. Doel: de situatie in de publieke sectoren verbeteren.

Meer salaris

‘Personeelstekorten in het onderwijs lopen op. Er móet iets gebeuren’, zegt CNV Onderwijsvoorzitter Daniëlle Woestenberg. In de brief vraagt CNV om structurele investeringen in het onderwijs en onderwijsgebouwen. ‘Breng de basis op orde. Zorg voor toekomstperspectief in deze sector. Stop met ad-hoc subsidies. Zorg voor een meer dan marktconform salaris en maak dat meer werken loont.’

Minder werkdruk

Werkplezier moet de insteek zijn. Daarbij horen wat CNV betreft werkdrukverlaging, carrièreperspectief, professionele ruimte, ondersteuning en begeleiding. Anders organiseren van het werk is nodig om het lerarentekort op te vangen. Aanpassen van de onderwijstijd is een optie. Hoe daar invulling aan te geven is aan het veld.

Vertrouw op vakmanschap

Een andere belangrijke oproep die CNV doet is: ‘Stop met controlemechanismen en regelgeving die de werkdruk verhogen. Vertrouw op het vakmanschap van het onderwijspersoneel.’