Cao Aan de slag (Participatiewet)
In de cao Aan de slag staan afspraken over loon, toeslagen, werktijden, overwerk, vakantie en pensioen. Deze cao geldt voor ongeveer 13.000 mensen met een arbeidsbeperking die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen. Zij zijn in dienst bij een gemeente, een gemeenschappelijke regeling of een andere publieke organisatie die de Participatiewet moet uitvoeren.
Peilen waar de behoefte ligt voor de nieuwe cao
De cao Aan de slag is een splinternieuwe cao voor een nieuwe doelgroep: mensen die werken onder de Participatiewet. Dat zijn mensen die met een arbeidsbeperking die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen. Ze zijn met behulp van loonkostensubsidie in dienst of gedetacheerd bij een gemeente, een gemeenschappelijke regeling of een andere publieke organisatie. Deze organisaties moeten Participatiewet uitvoeren. Na 7 jaar is er eindelijk een cao voor deze groep mensen.
Behoeftes en speerpunten van de nieuwe cao
In deze fase werken we de behoeftes uit van onze leden. We hebben gekeken naar wat er beter kan in de sector. We roepen onze leden op om deel te nemen aan een meedenkteam. De mensen binnen dit team weten wat er leeft in de sector. Samen maken we voorstellen voor de cao Aan de slag. We bepalen speerpunten, zoals de duidelijke afspraken over loon en vakantie.
Voorstel van de cao
We maken een inzetbrief waarin we de behoeftes van onze leden meenemen. Dit zijn de belangrijkste punten in ons voorstel:
- het loongebouw;
- de duur van de werkweek
- de duur van de vangnetbepaling
- de hoeveelheid bovenwettelijk verlof
- de reiskosten voor het woon-werkverkeer
Je nieuwe cao in onderhandeling
We hebben hard gewerkt om de cao Aan de slag op te stellen. De tekst wordt nu helemaal uitgeschreven. Hier moeten wij als vakbondsbestuurders nog een akkoord op geven. Daarna leggen we de tekst van de cao aan de leden van de vakbonden voor. We verwachten dat we in mei 2021 de tekst klaar te hebben.