Principeakkoord bereikt voor de cao GEO

We zijn er samen voor gegaan en het is gelukt! Na maanden praten en zichtbaarheidsacties ligt er een principeakkoord voor een nieuwe cao GEO. Met daarin jouw belangen centraal in plaats van verslechteringen van arbeidsvoorwaarden. In dit voorlopige akkoord komen onder meer de punten loon, rouwverlof en verlofsparen aan bod. Het is nu aan jou en de andere leden om het akkoord goed te keuren. Pas dan is het definitief.

Loonsverhoging

In het akkoord is een looptijd van 24 maanden afgesproken. In deze tijd stijgt het minimum uurloon van € 11,09 naar € 14,- - een loonstijging van 7,25% - en gaat het minimum uurloon van inhuurkrachten van € 10,09 binnen twee jaar ook omhoog naar € 14,-. Afgesproken is om in het tweede jaar te kijken naar de CPI (consumentenprijsindex). Is die boven 3,75%? Dan volgt overleg om de loonschalen daarop aan te passen.

Rouwverlof

De werkgever gaat akkoord met ons voorstel om afspraken te maken over rouwverlof. In overleg met je werkgever kun je dus een verlofregeling treffen voor rouw; je krijgt bijvoorbeeld tijdelijk minder belastende werkzaamheden en kan aanvullend aan het bijzonder verlof meer tijd nemen voor persoonlijke rouwverwerking. Het verlof wordt niet in mindering gebracht op je vakantie- en bovenwettelijke verlofuren.

Eerder waren er al afspraken gemaakt over palliatief verlof, het verzorgen van een partner of naaste in de eerste graad die terminaal ziek is.

Verlofsparen

De werkgever gaat ook akkoord om je de mogelijkheid te geven om gedurende de looptijd van deze cao 80 uur verlofuren te sparen. Je spaart deze uren tijdelijk bij je werkgever. Later kunnen ze worden overgeheveld naar een extern fonds. Is er een alternatief voor het verlofsparen? Dan gaan we weer met de cao-partijen aan tafel zitten om dit te bespreken.

Vast dienstverband

Werkgevers zullen de komende twee jaar minimaal 400 flexkrachten een vast dienstverband aanbieden. Onderzocht wordt hoe structureel uitzendwerk verminderd kan worden, met name bij de bedrijven waar veel flexkrachten worden ingezet.

Laat je stem horen en sluit je aan!

Samen staan we sterker. Tijdelijk betaal je in totaal € 24 voor de eerste zes maanden.

  • Betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Juridische ondersteuning als het tegenzit