Slechts woorden van waardering, geen investering

Reactie CNV Zorg & Welzijn op miljoenennota 2022

De vandaag gepresenteerde begroting maakt niet eens een start met het oplossen van de structurele problemen in de publieke sectoren. CNV is echt teleurgesteld over het gebrek aan prioriteiten van het demissionaire Kabinet, en verwacht dat de Tweede Kamer de plannen bijstuurt.

Gemaakte beloftes

Het is nu aan de Tweede Kamer om haar eerder gemaakte beloftes waar te maken. Kiezers mogen dit van de Kamerleden verwachten. De beloftes werden namelijk ook al gemaakt in de verschillende verkiezingsprogramma’s én tijdens onze standbeeldenactie op het Plein in Den Haag:

CNV zet publieke sector op een voetstuk in Den Haag

Waarderen is investeren

CNV Zorg & Welzijn pleit al langer voor een structurele investering in salarissen en het tegengaan van werkdruk. Ook stemde een meerderheid van de Kamer voor het vrijmaken van 600 miljoen voor salarissen van zorgprofessionals. De miljoenennota spreekt wel over zorgvernieuwing en werkplezier voor zorgprofessionals, maar totaal niet over de ruimte voor betere arbeidsvoorwaarden die hiervoor nodig is.

Pensioenen

Ook voor gepensioneerden staat er weinig goed nieuws in de Miljoenennota. Zij gaan volgend jaar opnieuw de indexatie van hun pensioen missen, met alle gevolgen voor hun koopkracht. Wij roepen het demissionaire kabinet en de leden van de Tweede Kamer op om de pensioenen in 2022 te verhogen bij een dekkingsgraad van 105% of hoger, waardoor mensen niet de dupe worden van de opgelopen vertraging. Sociale partners kunnen dan verder met de nodige hervorming van de pensioenregelingen.

Echte oplossingen

Wij verwachten dat de discussie in de Tweede Kamer zal gaan over echte oplossingen en dus over extra investeringen. De zorg- en welzijnssector heeft structurele aandacht nodig. In de zin van geld, aandacht voor moderne arbeidsverhoudingen en voldoende gekwalificeerd personeel.