Van bereikbaarheidsdienst naar consignatie: duur woord maar goedkope truc?

Zorgen om diensten en vergoedingen

Lees de vierbondenbrief voor meer info en advies

FNV, CNV, FBZ, en NU’91 ontvangen vanuit verschillende algemene ziekenhuizen signalen dat bereikbaarheidsdiensten vervangen worden door consignatiediensten. Deze ontwikkeling baart zorg, want het heeft directe financiële gevolgen voor de werknemers: consignatiediensten kennen een lagere vergoeding dan bereikbaarheidsdiensten.

Deze signalen zijn bij verschillende ziekenhuizen de NVZ neergelegd. Waar de vakbonden spreken van een bezuiniging op essentieel personeel, stelt de NVZ dat het gaat om een correcte toepassing van bestaande afspraken. De discussie spitst zich toe op de frequentie van oproepen tijdens deze diensten en de daaraan verbonden vergoedingen. In de vierbondenbrief lees je wat er aan de hand is en wat we je adviseren.

De kern van het conflict

De vakbonden zien de verandering als een bezuinigingsmaatregel, temeer omdat recentelijk nog hogere vergoedingen voor bereikbaarheidsdiensten waren vastgelegd. Deze acties van ziekenhuizen lijken in strijd met de gezamenlijk overeengekomen waardering voor dit cruciale werk.

Zoeken naar duidelijkheid

Om tot een heldere interpretatie van de cao-bepalingen te komen, is de interpretatiecommissie samengekomen. Echter, ook na deze bijeenkomst blijft er onduidelijkheid bestaan over de definitie en toepassing van bereikbaarheids- en consignatiediensten.

Hoe verder?

De vakbonden bereiden verdere stappen voor en roepen werknemers op actie te ondernemen tegen de omzetting van bereikbaarheidsdiensten naar consignatiediensten. Werknemers worden aangemoedigd bezwaar te maken bij hun werkgever of leidinggevende en zo nodig een hogere vergoeding te eisen. Ben je lid van een van de vakbonden? Meld je dan bij ons als de wijze waarop de BAC-diensten worden ingevuld leidt tot discussies.

Oproep aan medewerkers in ziekenhuizen

Heb je te maken met een wijziging van een bereikbaarheidsdienst naar consignatie, en ben je het daar niet mee eens? Maak hiertegen dan bezwaar bij je werkgever of leidinggevende. En is de omzetting al ingevoerd of gebeurt dat binnenkort? Dan adviseren we je om aan te geven dat je het oneens bent met de lagere vergoeding en je (mogelijk) nog een hogere vergoeding gaat eisen als blijkt dat de verlaging onterecht is.

Lees de vierbondenbrief

Laat je stem horen en sluit je aan!

Samen staan we sterker. Tijdelijk betaal je in totaal € 24 voor de eerste zes maanden.

  • Betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Juridische ondersteuning als het tegenzit