CNV biedt minister De Jonge van VWS visie voor toekomst zorg aan

CNV Zorg & Welzijn pleit voor zorg op basis van kwaliteit en ruimte voor de professional en niet langer gebaseerd op concurrentie en volume. Daarmee neemt de druk op de houdbaarheid (door gebrek aan personeel, werk- en regeldruk) van de gezondheidszorg af.


CNV Zorg & Welzijn biedt aan minister de Jonge van VWS haar visie voor de toekomst van de gezondheidszorg aan onder de titel Van transacties naar relaties. Deze visie is geschreven vanuit het oogpunt van werkenden met nadruk op de arbeidsmarkt in de sector. Het moet een bijdrage vormen voor de Contourennota waar het kabinet voor de zomer zelf mee komt voor de toekomst van de zorg.

Stevige slag
Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn: 'Met de oplossingen die wij voorstellen kan een stevige slag gemaakt worden om de zorg weer gezond te maken en voor te bereiden op de uitdagingen die ons de komende tijd te wachten staan. Zonder gemotiveerde en gezonde werknemers gaan we het niet redden.'

Vicieuze cirkel
Het CNV wil de vicieuze cirkel van werkdruk en personeelstekorten doorbreken. Dat kan door het werk beter te belonen, in te zetten op het aantrekkelijk maken van grotere contracten (30-32 uur) in gezondere, aaneengesloten roosters en het meer werken lonender te maken. De dramatische uitstroom van werknemers uit de sector kan bestreden worden met meer waardering voor steeds zwaardere en ingewikkeldere taken, meer zeggenschap over het eigen werk en een betere werk-privébalans.

Eind aan schijnzelfstandigheid
De vlucht naar het zzp-schap in de zorg brengt gevaren met zich mee voor continuïteit en kwaliteit van zorg. Daarom moet beleid gericht zijn op voorkomen van schijnzelfstandigheid en het weren van dure bemiddelingsbureaus. Het CNV vindt dat belastingvoordelen voor zzp’ers sneller afgebouwd moeten worden. Tegelijkertijd is het van belang dat het gevoel van vrijheid en ruimte voor het uitoefenen van het beroep in een dienstverband toeneemt. Het CNV is daar samen met zorgprofessionals en werkgevers over in gesprek.

Zorgstelsel verbouwen
Systemen, wetten en regels moeten ondersteunend zijn aan de hulp die iemand, vaak vanuit meerdere levensgebieden, nodig heeft, in plaats van dit ingewikkelder maken. Het CNV is voor meer samenwerking en gerichte en zinnige verantwoording met vertrouwen als uitgangspunt. Daarom stelt het de volgende verbeterpunten voor:
• Schrap de aanbestedingsplicht in het sociale domein. Reken af op kwaliteit en samenwerking in plaats van op volume en concurrentie.
• Ga uit van voor gezondheidszorg die patiënt- en cliënt-volgend is en uitkomsten centraal stelt, in plaats van financiering op basis van uren of verrichting.
• Maak contracten en verantwoording eenduidig waar mogelijk. Te veel (verantwoordings-)systemen werken verlammend.
• Creëer ruimte en ondersteuning voor zorgprofessionals om samen met patiënten/cliënten te bepalen hoe en welke behandeling ingezet en vervolgd wordt (‘Samen Beslissen’).