CNV-leden verwachten geen extra personeel ondanks oplopen werkdruk door coronavirus

Een grote meerderheid van zorgmedewerkers die lid zijn van CNV Zorg & Welzijn (70 procent) gelooft niet dat er extra personeel geregeld kan worden om de corona-crisis het hoofd te bieden. Dat blijkt uit een peiling onder meer dan duizend leden van de bond. Driekwart van de ondervraagden twijfelt eraan of er op langere termijn voldoende beschermingsmiddelen in voorraad zijn, zoals handschoenen en mondkapjes.


Een grote meerderheid is wel tevreden over de protocollen die bij besmettingsziekten in hun instelling in werking treden. Er zijn ook voldoende aanspreekpunten binnen de werkkring om zorgen over het virus te bespreken, zo meldt meer dan 80 procent van de ondervraagde CNV-leden. De onzekerheid over de beschermingsmiddelen speelt vooral bij medewerkers van gezondheidscentra, huisartsen, in de kraamzorg en bij apotheken. Bijna 50 procent van de ondervraagde medewerkers van apotheken hebben twijfels over het protocol dat in werking treedt.

Grenzen aan de capaciteit


Anneke Westerlaken, voorzitter van CNV Zorg & Welzijn: ’Het is duidelijk dat met de druk die corona nu op de gezondheidszorg legt, de grenzen aan de capaciteit van de sector nu duidelijk in zicht zijn. Alle reden dus om nadat deze crisis is bedwongen, beter na te denken over veranderingen van ons zorgstelsel. Zorgmedewerkers verdienen meer waardering en respect voor hun professionaliteit, hun enorme werkdruk moet worden verlicht en personeelstekorten moeten steviger worden aangepakt.’

Ergernis om hype


Op de open vraag waar zorgpersoneel het meest beducht voor is, antwoord de helft van de ondervraagden nuchter dat er nog geen grote zorgen zijn. De andere helft vreest het meest voor grotere werkdruk en moeilijkheden bij het rondbreien van roosters, vooral als collega’s ziek worden of andere instellingen een opnamestop gaan hanteren. Ambulante zorgwerkers vrezen het meest om bij cliënten thuis zelf besmet te worden. Een opvallende minderheid ergert zich blauw aan de hype in de media en niet-deskundigen die het hoogste woord hebben.