CNV: terughoudendheid bij afbouw intramurale GGZ-plaatsen gewenst

CNV Zorg & Welzijn is tevreden over de terughoudendheid die staatssecretaris Blokhuis wil betrachten bij het verminderen van GGZ-plaatsen in instellingen. Dat is nodig omdat het realiseren van voldoende zorg buiten instellingen maar langzaam verloopt. De staatssecretaris schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer op 21 februari. Blokhuis wil dat zorgaanbieders en verzekeraars begin maart met een plan komen hoe er voldoende capaciteit voor GGZ-patiënten met een complexe zorgvraag kan worden gerealiseerd.


Als GGZ-instellingen plaatsen verliezen of worden gesloten, zal een protocol in werking treden waarbij gelet wordt op continuïteit van de zorg voor cliënten. De staatssecretaris geeft aan dit protocol te gaan ontwikkelen. CNV Zorg & Welzijn dringt er op aan dat bij zo’n protocol de positie en de kennis van zorgprofessionals wordt meegenomen.

Lijm de Zorg
In januari van dit jaar ondertekende CNV Zorg & Welzijn het manifest Lijm de Zorg. De staatssecretaris reageert in zijn brief aan de Kamer op deze noodkreet voor de GGZ vooral met het herhalen van bestaand beleid en de oproep aan zorgaanbieders en verzekeraars om met een plan te komen. Anneke Westerlaken, voorzitter van CNV Zorg & Welzijn zegt hierover: 'Plannen zijn nog niet voldoende om tot concrete oplossingen te komen. Van enkel een plan, merkt nog niemand iets. Wij pleiten voor een brede visie op geestelijke gezondheidszorg, met voldoende aandacht voor preventie, intensieve samenwerking ten behoeve van de cliënt en een eind aan de uit de hand gelopen dwang tot verantwoording van elke handeling.'