Meer loon ambulancepersoneel door nieuwe cao Ziekenhuizen

Er is na maandenlange en moeizame onderhandelingen een nieuwe cao Ziekenhuizen. Voor de Ambulancezorg betekent dit dat, volgens afspraak, de looncomponenten uit het akkoord worden overgenomen in een nieuwe cao voor de ambulancezorg. Andere punten gaan mee in nog aanvullende afspraken voor deze sector. Uiteraard krijgen de vakbondsleden nog de gelegenheid te stemmen over het totale pakket aan nieuwe cao-bepalingen.

De loonafspraken voor de cao Ziekenhuizen zijn door de moeizame onderhandelingen helaas ingewikkeld geworden. De lagere salarisschalen hebben namelijk de meeste baat bij een salarisverhoging in centen. De hogere salarissen hebben juist baat bij een salarisverhoging in procenten. Ook zijn stappen gezet om de salarissen van de middengroepen te repareren, overeenkomstig het SER-advies Aan de slag voor de zorg: een actie-agenda voor de zorgarbeidsmarkt. Dit omdat ze ten opzichte van het bedrijfsleven de afgelopen jaren zijn achtergebleven. Maar de cao-onderhandelaars van CNV en FNV wilden ook de functies daaronder een goede salarisverbetering geven, waardoor het een hele puzzel werd om voor alle werknemers een fatsoenlijke structurele loonsverhoging af te spreken.

Na lange en moeizame onderhandelingen zijn voor de cao ziekenhuizen de volgende loonafspraken gemaakt, die nu ook alvast voor de

ambulancesector uitgevoerd zullen gaan worden:

Meer salaris

Structurele salarisverhoging:

  • Medewerkers met een salaris tot en met inpassingstabelnummer 24 ontvangen een nominale loonsverhoging van € 90,- per maand per 1 januari 2022. Dit betekent voor medewerkers tot en met ip-nr. 24 een loonsverhoging van 3 procent.
  • Medewerkers met een salaris vanaf inpassingstabelnummer 25 ontvangen met ingang van 1 januari 2022 een salarisverhoging van 2 procent.

Toevoegen extra trede en wegnemen trede onderkant:

  • Er is een afspraak gemaakt om de salarisschalen in 40 t/m 65 een extra periodiek toe te kennen als zij nu op het maximum van de salarisschaal zitten. Die afspraak komt bovenop de loonsverhoging van 2 procent per 1 januari 2022 of een nominaal bedrag van €90,- per maand.
  • Alle medewerkers in de schalen 45-50-55 krijgen er een extra periodiek bij.
  • De onderste periodiek in de schalen 45-50-55 verdwijnt. Medewerkers in de huidige treden 0 t/m 12 in FWG 45-50-55 zullen per 1 maart 2022 bovenop de reguliere tredeverhoging een extra trede in de inpassingstabelnummer stijgen. Ook deze verhoging komt boven de structurele verhoging van 2 procent.

Verhogen minimumloon:

  • Het minimumloon stijgt naar €13,- bruto per uur. Voor medewerkers in IP nummer 4 t/m 8 stijgt het salaris hierdoor per 1 juli 2022 naar dit minimum. Dit betekent een loonsverhoging tussen de 4,98 procent (ip-nr.8) en 16,79 procent (ip-nr.4).

Eenmalige uitkering:

  • Per 1 december 2021 ontvangen alle werknemers een eenmalige uitkering van €250,- bruto naar rato van het deeltijdpercentage.

Verhoging ORT:

  • De verhoging van de maximale onregelmatigheidstoeslag (ORT) van IP nummer 28 gaat naar IP nummer 32. Dit betekent dat wie onregelmatige diensten draait met een salaris hoger dan IP28, meer toeslag ontvangt. Om te bepalen of de drie jaar geleden ingevoerde ORT-berekening niet nadelig uitpakt, zal de werkgever deze maand een vergelijking maken tussen de ORT die in 2021 is verdiend en die uit 2019. Als dat verschil meer is dan 2 procent wordt het eenmalig uitgekeerd.