Nieuwe cao voor apotheekmedewerkers in gezondheidscentra

Apotheekmedewerkers in gezondheidscentra die voorheen onder de cao Gezondheidscentra (GHC) vielen, vallen per 1 juli 2023 onder de cao Apotheken. Voor een zorgvuldige overgang is een overgangsprotocol gemaakt. Lees er meer over in dit nieuwsbericht.

Waarom geldt er straks een nieuwe cao?

Apotheekmedewerkers die werken in een gezondheidscentrum vielen onder de cao Gezondheidscentra (GHC). Per 1 maart 2019 is deze cao echter opgeheven. De arbeidsvoorwaarden bleven “bevroren” en dus onveranderd. Nu, ruim vier jaar later, is er verandering gewenst. Alleen al de gestegen kosten van levensonderhoud dwingen tot een loonsverhoging. Daarnaast zijn ook de andere arbeidsvoorwaarden toe aan verbetering.

Wat gebeurt er met de oude arbeidsvoorwaarden?

Het is de bedoeling dat de apotheekmedewerkers in gezondheidscentra per 1 juli 2023 gaan vallen onder de cao Apotheken. Hiervoor hebben wij met de andere bonden en werkgevers een overgangsprotocol gemaakt. Zodat de overgang zorgvuldig gebeurt en er “regels” zijn voor jouw arbeidsvoorwaarden. Ben jij lid van CNV? Dan geldt jouw stem samen met de stem van andere leden als het laatste woord. Het gaat immers om jullie arbeidsvoorwaarden.

Wat staat er in het overgangsprotocol?

Als lid kreeg je het overgangsprotocol als bijlage in de nieuwsbrief van maandag 12 juni 2023. Schrik niet. Dit is een juridisch document, wat niet altijd even gemakkelijk leesbaar is. Daarom vind je hier de hoofdpunten die belangrijk zijn om te weten:

  • Uitgangspunt: je gaat met je huidige vaste jaarinkomen en wekelijkse arbeidsduur over. Individuele afspraken/situaties, al dan niet van tijdelijke aard, worden gerespecteerd.
  • Salarisschaal: je wordt ingeschaald door in de meest overeenkomstige schaal het naaste hogere maandbedrag op te zoeken en de bijpassende trede te bepalen. Indien je nieuwe voltijd maandsalaris hoger is dan het maximum salaris van de meest overeenkomstige salarisschaal van de cao Apotheken, word je: a) ingedeeld in de meest overeenkomstige salarisschaal en ontvangt een persoonlijke toeslag op het salaris of b) betaald conform de daarnaast gelegen hogere salarisschaal.
  • Arbeidsduur: de cao Apotheken kent een voltijdse arbeidsduur van 36 uur. Werk jij voor 1 juli 2023 meer dan 36 uur per week en blijf je dat ook na 1 juli 2023 doen? Dan gelden eventuele extra uren tot 38 uur per week niet als overwerk, maar deze worden vergoed tegen een uurloon van 100%. Ook bouw je over deze uren vakantie, vakantietoeslag en pensioen op.
  • Verlof: de gunstigere verlofbepalingen uit de opgeheven cao GHC blijven behouden:
    • Als je voor 1 juli 2023 recht had op 15,2 extra bovenwettelijke vakantie-uren (gebaseerd op een fulltime aanstelling) blijft deze aanspraak behouden.
    • Als je op 31 december 2016 40 jaar of ouder was, behoud je het aantal extra verlofuren waarop je op 31 december 2016 recht had.
    • Als je op 31 december 2016 aanspraak had op de voorziening leeftijdsbewust personeelsbeleid (jaarlijks 3% van het in het betreffende jaar geldende bruto jaarsalaris), blijft deze aanspraak behouden.

Deel dit bericht met je collega’s. Gebruik hiervoor de deelbuttons voor Facebook, Twitter en/of WhatsApp bovenaan de pagina.

Meestemmen voor het overgangsprotocol? Word nu lid.

Word nu lid

Sluit je nu bij ons aan en betaal slechts het actietarief van € 20,23 voor de eerste zes maanden.