Willen we verder leegloop voorkomen dan is actie nu noodzakelijk

Mandy Jacobs is verzorgende IG, adhd-coach, en ambtelijk secretaris van het Christelijke Sociaal Congres, een platform vancirca 45 maatschappelijke organisaties, waaronder CNV

Het aankomend kabinet staat voor een enorme uitdaging: het aantrekken en behouden van genoeg medewerkers voor de zorgen onderwijssector, ooit de hoekstenen van maatschappelijke vooruitgang. Willen we voorkomen dat deze onmisbare sectoren verder leeglopen, dan is nú actie noodzakelijk: naast meer geld is er ook grote behoefte aan waardering, vertrouwen en verbetering van de arbeidsomstandigheden. Publieke en financiële erkenning voor het cruciale werk in zorg en onderwijs kan niet worden overschat. Na het maatschappijbrede applaus is het hoog tijd om te investeren in werkelijk aantrekkelijke salarissen voor de uitvoerders aan de basis van zorg en onderwijs. De sectoren zijn nu al niet meer concurrerend in een steeds veeleisender arbeidsmarkt. Maar geld is zeker niet de enige factor.

1) Vaste contracten zijn niet alleen belangrijk voor stabiliteit op het werk, maar ook voor de financiële toekomst van medewerkers, zoals bij het kopen van een huis. 2) Veiligheid en ruimte op de werkvloer zijn niet-onderhandelbare eisen. Juist medewerkers in zorg en onderwijs – die vaak geneigd zijn de zorg voor anderen voor hun eigen behoeften te stellen - moeten zich gewaardeerd voelen en kunnen vertrouwen op een omgeving waarin hun fysieke en mentale welzijn prioriteit heeft. Medewerkers willen zich gehoord voelen en dat terugzien in besluitvorming.

Willen we verder leegloop voorkomen dan is actie nu noodzakelijk

Mandy Jacobs

Een redelijke werklast en flexibele werkomstandigheden zijn ook essentieel. Een ruimer werkrooster en de mogelijkheid om werk en privéleven in balans te houden, creëren een gezonde werkplek. 3) Verminderen van administratieve (schijn)controle. Deze krijgt momenteel vaak prioriteit boven tijd voor de uitvoering. Scholen die afstappen van het Citosysteem en bijvoorbeeld Buurtzorg, bewijzen dat vertrouwen geven aan de deskundigheid aan de basis leidt tot betere kwaliteit en meer werkplezier. 4) Laagdrempelige scholingsmogelijkheden geven medewerkers de kans om hun kennis te verbreden en verdiepen, wat hun persoonlijke groei bevordert, en ook de kwaliteit van dienstverlening verhoogt.

Het aankomende kabinet heeft de kans om nieuwe adem te geven aan zorg en onderwijs. We moeten een omgeving creëren waarin zowel huidige medewerkers als jong en nieuw talent kunnen gedijen. Het kabinet zal niet alleen financiële middelen moeten toewijzen, maar ook moeten investeren in een cultuur van waardering, veiligheid, vertrouwen en groei. Investeren in zorg en onderwijs is investeren in de kwaliteit van het toekomstige leven van alle Nederlandse burgers. Of blijven bewindslieden liever investeren in rijke partijen die via lobbycampagnes het hardst kunnen roepen?