Nieuwe ronde cao-onderhandelingen hbo: Jouw stem telt!

Wat vind jij belangrijk?

Deel jouw idee!

De cao-onderhandelingen voor een nieuwe cao Hoger Beroepsonderwijs (hbo) gaan binnenkort van start. Belangrijk onderwerp voor CNV Onderwijs is de contractloonontwikkeling in lijn te brengen met de huidige inflatie. Deze nieuwe ronde volgt op een reeks succesvolle verbeteringen in de laatste cao, waaronder aandacht voor werkdruk en een betere waardering voor docenten in lagere loonschalen.

Terugblik op de huidige cao

De vorige cao bracht significante verbeteringen: een focus op werkdrukverlichting door het moeten gaan werken realistische taakopdrachten, de herwaardering van docentenfuncties, en ondersteuning voor werknemers met langdurige gezondheidsproblemen zoals long covid. Dit was een duidelijke stap vooruit in het creëren van een gezonde en ondersteunende werkomgeving voor hbo-personeel.

Huidige Inzet

De inzet voor de nieuwe cao is gericht op het behouden van de koopkracht van werknemers, gezien de nog steeds stijgende inflatie. Het is essentieel dat de loonstijgingen overeenkomen met de economische realiteit en de financiële behoeften van het personeel. Deze focus weerspiegelt de betrokkenheid van CNV om de belangen van haar leden te behartigen in een uitdagende economische tijd.

Uitdagingen en vooruitzichten

We hebben in 2023 een omvangrijk principeakkoord kunnen presenteren. Het implementeren van de afspraken in de cao vergt tijd en aandacht. Ook voor de medezeggenschap van de hogescholen is dat een hele klus. Voor de nieuwe inzet willen we ons vooral inzetten op het op peil houden van contractloonontwikkeling met de inflatie. Daarnaast is de input van leden cruciaal voor het vormen van de cao-inzet. Leden worden dan ook aangemoedigd om hun ideeën en suggesties te delen om gezamenlijk een cao te vormen die echt aansluit bij de behoeften van het hbo-personeel.

Vervolgstappen: Jouw input is cruciaal

Nu de ideeënfase is geopend, is jouw inbreng van onschatbare waarde. Naast de arbeidsvoorwaardennota van CNV Onderwijs, vormen de ideeën van zowel leden als niet-leden de basis voor onze inzet. We moedigen je aan om jouw suggesties en gedachten te delen via onze ideeënmodule. Samen bepalen we de richting van de nieuwe cao voor het hbo. Jouw stem telt!