Nieuwe aanvullende afspraken cao HBO 2023-2024

CNV Onderwijs en de andere bonden hebben nieuwe aanvullende afspraken gemaakt voor de nu lopende cao HBO 2023-2024. Deze afspraken richten zich op de uitbreiding van werktijdvermindering voor senioren, wijzigingen in de Ziekte en Arbeidsongeschiktheid Hoger Beroepsonderwijs (ZAHBO) en een advies voor griepvaccinatie binnen hogescholen.

Flexibele werktijdvermindering voor senioren

Een significante wijziging betreft de uitbreiding van de mogelijkheden voor werktijdvermindering voor seniore werknemers. Volgens artikel M-2-a lid 5 van de huidige cao kunnen medewerkers nu hun werktijd onbetaald verminderen met maximaal 20%, waarbij de pensioenopbouw gebaseerd blijft op de oorspronkelijke werkuren. Opvallend is dat werknemers kunnen kiezen om deze vermindering tegelijkertijd of achtereenvolgens te benutten, mits zij minimaal voor 0,4 fte inzetbaar blijven en uiterlijk na vijf jaar uit dienst treden voor een omvang die overeenkomt met de verminderde werktijd.

Wijzigingen in ZAHBO

Op het gebied van ZAHBO hebben de cao-partijen ingestemd met wijzigingen die ontslag bij volledige arbeidsongeschiktheid mogelijk maken, zelfs zonder collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bij een herkeuring door het UWV en een bijstelling naar gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid behoudt de werknemer de garantie op een dienstverband van 50% van de resterende verdiencapaciteit. Bekijk hieronder alle ZAHBO-details, ook te downloaden via de cao-pagina onder 'meer downloads'.

Advies griepvaccinatie

Ten slotte is overeengekomen om hogescholen te verplichten griepvaccinaties aan te bieden aan werknemers die regelmatig in kleine ruimtes in nauw contact staan met anderen. Dit advies, voorlopig vastgesteld voor de duur van één jaar, wordt opgenomen in de Arbocatalogus. De invulling van het beleid omtrent de doelgroep en verstrekking wordt aan de individuele hogescholen overgelaten. Na dit jaar zullen de cao-partijen opnieuw overleggen over de voortzetting van deze afspraak.

Cao HBO 2023-2024 inzien?

Sluit je ook aan!

Word nu lid voor slechts € 24 voor de eerste 6 maanden. Je profiteert meteen van alle lidmaatschapsvoordelen.

  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • CNV Extra voordeelprogramma
  • Juridische ondersteuning als het tegenzit