Brainstormen met Artificial Intelligence (AI)

Artificial Intelligence (AI) biedt een hoop mogelijkheden. Ook voor verschillende fases voor innoveren op de werkvloer. In deze blog lees je over hoe je AI kunt inzetten bij een brainstormsessie voor een innovatietraject.

De innovatiebegeleiders van CNV Innovatie Boost volgden een workshop over het benutten van AI-apps bij verschillende fases van de innovatiecyclus.

Neemt AI het brainstormen van je over?

Nee, het ondersteunt je juist. Eerst ga je zelf in het innovatieteam brainstormen. Daarna gebruik je een creatieve werkvorm om meer out of the box te gaan. Deelnemers benaderen dan bijvoorbeeld het vraagstuk vanuit een personage als Vincent van Gogh, Sinterklaas, Einstein of Madonna. Die ideeën van één personage “voed” je aan AI, in dit geval aan ChatGPT. De ideeën van AI gooi je vervolgens weer in de groep om deze zelf weer te upgraden.

Het nut hiervan? Deelnemers houden zelf de regie en creativiteit, terwijl ze kunnen meeliften op de extra deelnemer: de AI.

Jij bepaalt wie of wat ChatGPT is

Het leuke is dat je de AI kunt laten zijn wie je wilt dat deze is. Zo kun je die dus echt als Madonna of Einstein laten denken. En zo iemand komt zeker weten tot andere ideeën dan jijzelf, omdat hij of zij een echte buitenstaander is. Ook fijn: AI blijft altijd vriendelijk, behulpzaam en energiek. De ideale deelnemer voor in jouw innovatieteam!

Wil je meer tips en inspiratie over innoveren op de werkvloer? Meld je aan voor de CNV Innovatie Boost nieuwsbrief.

Wat is de CNV Innovatie Boost?

Lees er alles over op de pagina van deze gratis dienst van CNV.

Naar pagina van CNV Innovatie Boost