8 Tips bij innovatiedips

Bij bijna elk innovatietraject krijg je op een bepaald punt te maken met een dip, waarin de energie en aandacht lijkt weg te ebben. In de wereld van innovatie noemen we dit fenomeen de "Valley of Death". Hoe ga je ermee om?

Blijf schitteren

Hallo daar, sociaal-innovatieve pioniers in de zorg en het onderwijs! We bevinden ons midden in een boeiende reis vol ideeën, experimenten en doorontwikkelingen. De organisaties van de CNV Innovatie Boost zijn druk bezig met experimenteren. Op donderdag 7 maart 2024 hoorden wij terug hoe deze innovatiereis ze vergaat. Geen verontrustende verhalen, maar hier en daar wel wat teleurstelling en ook enkele vraagtekens bij de deelnemers. "Hoe komt het dat niet iedereen uit mijn team aanwezig is?" " Waarom heb ik nog niet alle testresultaten terug?" En stiekem hadden ze misschien wel gehoopt op meer resultaat na deze fase.

Maar laten we eerlijk zijn, bij iedereen kan het weleens voelen alsof je een beetje vastzit. Het is een dip waarin de energie lijkt weg te ebben en de aandacht lijkt te dwalen naar andere, schijnbaar dringende zaken. Of misschien is er toch onvoldoende budget, besluiteloosheid of twijfel over de organisatie. Kortom: het voelt alsof je vastzit in de modder. Dit kan frustrerend zijn, maar weet dat je niet alleen bent. In de wereld van innovatie noemen we dit fenomeen de "Valley of Death", waar al je ideeën lijken te sterven voordat ze tot bloei kunnen komen.

Maar wees gerust, de Valley of Death is geen onbekend terrein voor degenen die zich wagen aan het pad van innovatie. Het is een natuurlijk onderdeel van het proces, een uitdaging die we allemaal tegenkomen op onze reis naar verandering. Laten we eens kijken naar een aantal oorzaken van deze energiedip. En natuurlijk hebben we ook tips om deze dip te verslaan!

Waardoor kan de dip ontstaan?

  • Niet heet genoeg onder de voeten: De urgentie om te gaan veranderen wordt nog onvoldoende gevoeld. De huidige manier van aanpak rammelt, maar je kan er nog wel mee leven.
  • Onzekerheid over het starten: Het kan overweldigend zijn om te beginnen, vooral als we niet precies weten hoe. Zeker wanneer het een grote complexe opdracht betreft. Het voelt alsof je voor een leeg canvas staat, en dat kan verlammen.
  • Moeite met loslaten: Verandering is moeilijk, vooral als het betekent dat we onze comfortabele, bekende situatie moeten verlaten. Het veroorzaakt een soort van pijn om uit onze comfortzone te stappen en het nieuwe te omarmen.
  • Gebrek aan (financiële) middelen: Beperkte middelen als geld en tijd kunnen een grote rem zijn op de voortgang van een innovatieproject. Het gevoel dat je niet over voldoende middelen beschikt om je plannen uit te voeren, kan ontmoedigen en leiden tot een energiedip.
  • Aandachtsverlies: De waan van de dag neemt soms de overhand, waardoor onze aandacht verslapt en andere urgente zaken onze focus stelen. Hierdoor krijgen we ook niet meer alle nieuwe updates mee en voelen we ons minder aangehaakt.
  • Besluiteloosheid: Trage besluitvormingsprocessen kunnen frustreren en het gevoel van vooruitgang belemmeren. Wanneer besluiten steeds worden uitgesteld of niet worden genomen, kan dit leiden tot twijfel en demotivatie bij het team.

Herken je een of meerdere van deze redenen? Wees gerust, je bent niet alleen. Het is normaal om deze dip te ervaren tijdens het innovatieproces.

Hoe kunnen we deze dip overwinnen?

Veel oorzaken zijn makkelijk om te toveren in oplossingen. Zoals zorgen voor voldoende tijd en ruimte voor het innovatieproject. Plan de activiteiten in en ga efficiënt met de tijd om. Ons motto is meestal: ga met elkaar doen en praat minder over. Een aantal andere tips die we je graag meegeven om het vuurtje weer aan te wakkeren, zijn de volgende:

  1. Leer van tegenslagen: Wellicht gaat het anders dan gehoopt. Analyseer wat er gebeurt. Wat is de reden van de dip? Kan je het verklaren? Zoek vervolgens een passende oplossing, het liefst in co-productie.
  2. Creëer een burning platform: Wij mensen komen eigenlijk pas echt in beweging wanneer we echt niet meer anders kunnen. Maak duidelijk hoe hoog de urgentie is. Heb de waarom achter het project duidelijk en neem je stakeholders hierin mee.
  3. Breek het op: Grote doelen kunnen overweldigend zijn. Verdeel ze in kleinere, behapbare taken en vier elke kleine overwinning onderweg.
  4. Houd elkaar scherp: Praat over de transitie waarin jullie zitten. Wees open over gevoelens en zorgen. Spreek elkaar aan en houd elkaar scherp. Samen kunnen jullie oplossingen bedenken en elkaar motiveren.
  5. Blijf het zaadje bewateren: Het enthousiasme is duidelijk gekweekt. Maar blijf dit ook voeden en aandacht geven. Houd je collega’s en teamgenoten er op een leuke en interactieve manier bij. Geef bijvoorbeeld je collega’s het vertrouwen en de verantwoordelijkheid om dingen zelf uit te denken en op te pakken.
  6. Blijf gefocust op het doel: Of hoe een van onze innovators dit mooi verwoordt: ‘Houd de grote boei met veel licht in het vizier’. Herinner jezelf en je team aan het grotere plaatje. Waarom zijn jullie begonnen? Wat hopen jullie te bereiken? Trotseer de golven en stormen. Laat je niet zomaar uit het veld slaan.
  7. Kom samen in actie: Stop met informeren, maar organiseer een werksessie waar je met je team of afdeling acties letterlijk gaat uitvoeren.
  8. Vier en beloon! Dit blijft toch de leukste tip. Sta regelmatig stil bij de voortgang die je boekt. Maak de mijlpalen zichtbaar, wees trots en straal dit ook uit. Beloon je team en neem je organisatie hierin mee. Spreid het enthousiasme uit als een olievlek.

Dus, lieve innovators, laat die dip je niet tegenhouden! Het hoort erbij, maar met de juiste mindset en strategieën kunnen we het overwinnen en onze reis naar sociale innovatie voortzetten. Blijf schitteren, jullie zijn geweldig bezig!

Benieuwd naar andere innovatieverhalen?

Sluit je ook aan!

Word nu lid voor slechts € 24 voor de eerste 6 maanden. Je profiteert meteen van alle lidmaatschapsvoordelen.

  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • CNV Extra voordeelprogramma
  • Juridische ondersteuning als het tegenzit