Onderhandelingsresultaat cao RDW 2024

Vakbondsleden hebben nu het laatste woord

Stem jij voor of tegen?

Na enkele maanden van onderhandelen is er een onderhandelingsresultaat voor de nieuwe cao RDW 2024. Met afspraken over onder meer duurzame inzetbaarheid, de reiskostenvergoeding, een eenmalige uitkering van € 700,-, een minimaal uurloon van € 16,- én minimaal 10% loonsverhoging. Door de loonsverhoging gaan vooral RDW-medewerkers in de lagere loonschalen er flink op vooruit. Zij krijgen namelijk meer dan 13% loonsverhoging. Stem jij voor of tegen?

Onderhandelingen nieuwe cao RDW 2024

Vanaf begin 2024 onderhandelde CNV samen met FNV en de directie van RDW intensief voor de nieuwe cao RDW 2024. De overleggen waren niet gemakkelijk, maar wel constructief. Toch bleek eind februari dat de voorstellen van de verschillende partijen nog vrij ver uit elkaar lagen en daarom een (door beide partijen gewenst) resultaat vóór 1 maart 2024 niet haalbaar was.

Aanvullingen en berekeningen

Hierna deelden we met elkaar aanvullende onderbouwingen en extra toelichtingen. Ook maakten we veel berekeningen. We keken naar andere cao’s, de inflatie en de koopkracht. Het resultaat? In het overleg op 9 april 2024 kwamen we vanuit de bonden met de directie RDW tot een onderhandelingsresultaat.

Om een goede positie op de arbeidsmarkt te behouden, hebben wij bij het bepalen van de loonsverhoging ook goed naar sectoren om ons heen gekeken. Het is ook heel mooi dat werknemers in de lagere salarisschalen extra erop vooruitgaan. Daarnaast hebben wij afspraken gemaakt over tijdelijke verlenging van de regeling Generatie in Balans (GIB) en ondersteuning van vrouwen tijdens de overgang. Verder wordt de kilometervergoeding woon/werkverkeer en dienstreizen naar boven bijgesteld.
Arno van Voorden, bestuurder en onderhandelaar namens CNV

Goede afspraken

Zowel de vakbonden als de directie van RDW zijn tevreden met het resultaat voor de nieuwe cao RDW 2024. We maakten goede afspraken over belangrijke onderwerpen, zoals duurzame inzetbaarheid en de reiskostenvergoeding(en). Daarnaast kun je als RDW’er een mooie loonsverhoging tegemoet zien, waarmee de inflatieachterstand is gecompenseerd en zelfs koopkrachtverbetering wordt gerealiseerd. Hieronder staan de belangrijkste punten verder uitgewerkt:

Salarisverhoging

  • Per 1 maart 2024 salarisverhoging van 2% met een bodembedrag van minimaal € 100,- op basis van een voltijdsdienstverband.
  • Per 1 juli 2024 salarisverhoging van 1%.
  • Per 1 september 2024 salarisverhoging van 2%.
  • Per 1 maart 2025 salarisverhoging van 2,5%.
  • Per 1 augustus 2025 nogmaals salarisverhoging van 2,5%.
  • In de maand juli een eenmalige vergoeding van € 700,- bruto op basis van een fulltime dienstverband. Bij een parttime dienstverband wordt het bedrag naar rato berekend.

Deze salarisverhogingen komen bovenop de salarisverhoging van 2,5% per 1 januari 2024 die partijen in het arbeidsvoorwaardenakkoord 2023-2024 hebben afgesproken. Dit geeft een totale inkomensverbetering in de periode van 1 januari 2024 tot en met 1 september 2025 van gemiddeld 12,5%.

Reiskostenvergoeding

  • Voor woon-werkverkeer: per 1 maart 2024 zal de vergoeding per kilometer worden verhoogd tot het fiscaal maximum van € 0,23 netto per kilometer.
  • Voor zakelijke kilometers: per 1 maart 2024 zal de vergoeding voor zakelijke kilometers worden verhoogd naar € 0,38 per kilometer. Hiervan zal € 0,23 netto en € 0,15 bruto worden uitbetaald.

Duurzame inzetbaarheid

  • Aan de cao wordt toegevoegd dat de medewerkster die klachten ervaart wegens menstruatie/menopauze, die van invloed zijn op haar inzetbaarheid op de werkvloer, bij de werkgever kan verzoeken om een maatwerkoplossing rondom haar inzetbaarheid. Dit naast extra aandacht voor dit thema.
  • Tevens is er extra aandacht voor het thema werkdruk. Met de vakbonden wordt een werkgroep ingesteld die de uitkomsten van een al lopende pilot naar werkdruk gaat bespreken.
  • In het personeelssysteem van de RDW wordt als extra buitengewone verlofsoort ‘lief- en leeddagen’ opgenomen. Dit buitengewoon verlof kan worden ingezet voor buitengewoon verlof bij belangrijke levensgebeurtenissen. Het maximaal aantal dagen voor dit buitengewoon verlof bedraagt 2 dagen per kalenderjaar.

Diversiteit

Voor medewerkers is het belangrijk dat zij verlof kunnen opnemen op dagen die passen bij hun levensovertuiging. Om die reden is afgesproken dat in de cao het recht wordt opgenomen voor medewerkers op verlof op voor hen belangrijke religieuze feestdagen, zoals het Suikerfeest.

GIB

De tijdelijke GIB-regeling wordt verlengd tot 1 juli 2026 en eindigt per die datum in de nu bestaande vorm. Er komt een gezamenlijke studie naar alternatieven voor de GIB-regeling, waarbij de betaalbaarheid als aspect wordt meegenomen.

Stem jij voor of tegen?

Je kunt bijna stemmen! In de week van 22 april kun je als lid en niet-lid een toelichting verwachten op het onderhandelingsresultaat. CNV legt dit resultaat met een positief advies voor. De leden hebben het laatste woord; alleen als lid mag je uiteindelijk voor of tegen het onderhandelingsresultaat stemmen. Medio mei is bekend of er een definitief cao-akkoord is. Als de leden van de vakbonden instemmen, geldt de nieuwe cao met terugwerkende kracht van 1 maart 2024 tot 1 september 2025.

Laat je stem horen en sluit je aan!

Samen staan we sterker. Tijdelijk betaal je in totaal € 24,- voor de eerste zes maanden.

  • Betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Juridische ondersteuning als het tegenzit