AOV voor zelfstandigen Duurzame inzetbaarheid

Betere kwaliteit in de zorg: een verbetering van ons zorgstel

Zorgverleners hebben het steeds drukker, worden minder gewaardeerd en minder betaald. Daardoor staat de zorg in Nederland onder druk: er zijn lange wachtlijsten, alles moet snel afgehandeld worden en vaak moet je een deel van je behandelingen zelf betalen. CNV Zorg & Welzijn wil dat de zorg betaalbaar, voor iedereen toegankelijk en van goede kwaliteit blijft. Daarom komen wij op voor onze zorgprofessionals.

Scroll naar beneden

Het probleem

Onze gezondheidszorg loopt – ook buiten corona om – op allerlei manieren tegen grenzen aan. Te weinig personeel, te veel werkdruk en te weinig betaald krijgen zijn er voorbeelden van. Daardoor wordt het steeds moeilijker om de zorg betaalbaar, voor iedereen toegankelijk en van goede kwaliteit te houden. Op deze voet kunnen we niet doorgaan. Er moet iets nodig veranderen aan: - hoe we over gezondheidszorg denken - hoe ons zorgstelsel ingericht is Maar dat is geen eenvoudige taak. We moeten rekening houden met financiële, ethische, politieke en organisatorische onderdelen van de zorg. CNV Zorg & Welzijn vindt de belangen van de zorgprofessionals hierin vooropstaan.

De oplossing

Onze zorgmedewerkers zijn uiteindelijk de mensen die goede zorg in de praktijk invullen en waarmaken. Wij vinden het belangrijk dat zij zich gewaardeerd voelen en dat zij plezier in hun werk hebben. Want zo kunnen zij met voldoening hun werk doen en willen zij in de zorg (blijven) werken. Eerlijke beloning hoort daar natuurlijk bij. Maar er moet meer gebeuren. Een onderdeel daarvan is de nieuwe beweging ‘belevingsgerichte zorg’ als manier van zorgverlenen: voor ons staan het welzijn, de wensen en mogelijkheden van de zorgontvanger centraal. En er wordt niet vanuit het systeem gehandeld. Bovendien willen we dat er meer aandacht voor preventie komt. Dat betekent letterlijk: voorkomen is beter dan genezen. Door een gezonde levensstijl is er minder zorg nodig.

Belevingsgerichte zorg, betere waardering voor zorgmedewerkers en een gezonde levensstijl bevorderen zijn nodig om ons zorgstelsel te verbeteren

Belangrijke mijlpalen

  • We overleggen regelmatig met minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, in de Sociaal-Economische Raad en met allerlei belangrijke organisaties die de zorg (mede) vormgeven.
  • We denken met de politiek mee over de ontwikkeling van de zorg, bijvoorbeeld met de Inbreng internetconsultatie Zorg voor de Toekomst.
  • We zorgen in de onderhandelingen voor de cao’s dat het werken in deze sector werkplezier geeft én lonend is.
  • We voeren de campagne #waarderenisinvesteren, voor waardering van de zorgprofessional.
  • Wij doen actief mee aan verschillende programma’s, bijvoorbeeld Ontregel de zorg, Werken in de Zorg, Ik zorg en Sterk in je Werk.

Samen naar een nieuw zorgstelsel

Iedereen heeft recht op goede zorg. Dat kunnen wij alleen voor elkaar krijgen als we onze mensen in de zorg meer gaan waarderen en belonen. De mens moet meer centraal gaan staan in de zorg. En wij gaan ons daar hard voor maken. Ben jij er ook klaar voor om voor veranderingen in ons zorgstelsel te zorgen? En wil je bijvoorbeeld meedenken met de cao-onderhandelingen? Word dan lid van CNV en laat je stem horen.

Sluit je aan bij CNV

Word lid

Veelgestelde vragen

Downloads