Forse verbeteringen in onderhandelaarsakkoord voor verlenging cao VVT

CNV Zorg en Welzijn en de andere bonden hebben met de werkgevers een akkoord bereikt over een verlenging van de cao VVT tot eind 2024. In het akkoord zijn aanvullende loonafspraken van samen 10% gemaakt, die voor de laagste schalen zelfs op kunnen lopen tot 14%.

Loon

Dit jaar is een aanvullende loonsverhoging van 5%, met een minimum verhoging van 125,- euro, afgesproken. Volgend jaar komt daar in twee stappen nog eens 5 procent bovenop:

  • op 1 maart 2024 2,5%, met een minimum verhoging van 75,- euro en,
  • per 1 oktober 2024 nog eens 2,5 procent, met een minimum verhoging van 75,- euro.

De zogenoemde bodem in euro's betekent dat mensen in de laagste schalen er meer op vooruitgaan dan de afgesproken 10 procent over twee jaar, namelijk 14 procent.

Reiskosten

De reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer stijgt per 1-1-2024 met liefst 70 procent en gaat van 10 naar 17 cent per kilometer. De maximale afstand enkele reis gaat van 30 naar 40 kilometer.

ORT (Onregelmatigheidstoeslag)

Er geldt vanaf 1-1-2024 geen maximum salaris meer voor berekening van de onregelmatigheidstoeslag, waarmee werknemers in de midden- en hogere salarisschalen te maken hadden.

Voorrang bij Roosteren

Bonden en werkgevers hebben afgesproken dat personeel in vaste dienst eerste keus krijgt bij de invulling van roosters. Pas voor de overblijvende diensten worden eventueel ZZP-ers ingeschakeld.

Ledenraadpleging

CNV-leden hebben de volledige tekst van de gemaakte afspraken in de mail ontvangen, met meer over zaken als een veilige werkomgeving, werkdruk en afspraken voor leerlingen en stage-lopers. In de komende dagen krijgen leden een bericht met uitnodiging om te stemmen over het bereikte resultaat.

Laat je stem horen en word ook lid!

Samen staan we sterker. Tijdelijk betaal je in totaal € 20,23 voor de eerste zes maanden.

  • Betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Juridische ondersteuning als het tegenzit