Onderhandelingen cao Jeugdzorg stukgelopen

Teleurstelling alom nu de onderhandelingen voor de nieuwe cao Jeugdzorg gisteravond zijn stukgelopen. Nederlandse gemeenten krijgen dit jaar en volgend jaar 1,9 miljard euro van het Rijk voor het oplossen van de problemen in de jeugdzorg, maar de werkgevers lijken dat geld niet te willen opeisen voor het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden van de 32.000 jeugdzorgmedewerkers.

Eerder kwamen CNV Zorg & Welzijn en de andere vakbonden met een milde looneis van 2% voor dit jaar, om tegemoet te komen aan de moeilijke financiële situatie waarin werkgevers zitten. Wel onder de voorwaarde dat er in 2022 5% bij moet komen. Werkgevers gaan daar niet op in uit angst voor een faillissement, in het geval er geen geld komt van de gemeenten.

Albert Spieseke, onderhandelaar van CNV Zorg & Welzijn, reageert: ‘Werkgevers hebben ook geen plan hoe zij nu wel tot een cao gaan komen. Ze wachten gewoon af welk deel van de miljarden ze van de gemeenten krijgen. Ze ontlopen daarmee hun verantwoordelijkheid als goed werkgever.’

CNV Zorg & Welzijn en de andere bonden gaan nu in overleg met hun leden. Acties lijken namelijk onvermijdelijk, nu er niet geïnvesteerd wordt in de medewerkers van een sector die geplaagd wordt door hoge werkdruk, hoog ziekteverzuim en ernstige personeelstekorten.