Start onderhandelingen cao hbo

Begin februari hebben we een enquête uitgezet onder de hbo-leden van CNV Onderwijs. Met deze vragenlijst wilden we input verzamelen voor de inzet van onze nieuwe cao. Veel leden hebben de mogelijkheid gebruikt om hun mening te geven. Met deze input is samen met de vier andere bonden een gezamenlijke inzet gemaakt die aan de cao-tafel samen komt. De gezamenlijke inzet is gelijktijdig uitgewisseld met de werkgeversinzet, die we nu nader gaan bestuderen (beide inzetten staan onderaan de tekst).

Zo gaf 70 procent aan dat een zogenaamde 'poen-cao' prima is. Dit houdt in dat de beschikbare arbeidsvoorwaardenruimte voornamelijk voor loonsverhoging wordt ingezet.
Mocht het loonbod van de werkgevers niet tegemoet komen aan de eisen van de inzet van CNV Onderwijs (een inzet op loon tussen de 5 en 10 procent) dan is bijna de helft van de ondervraagden bereid actie te gaan voeren. Dat aantal is fors hoger dan in eerdere enquêtes.
Er zijn ook veel open reacties binnengekomen op de enquête. De belangrijkste thema's waren:
-Aandacht voor het vitaal met pensioen gaan en gezond kunnen blijven werken

-Werkdruk in de meest brede zin van het woord, zoals een realistisch taakbeleid, voldoende regieruimte, gezonde balans tussen werk- en privé en heldere afspraken over aaneengesloten uren.
-Di-uren (uitleg veranderingen onderaan de tekst)

Duurzame inzetbaarheid (di-uren)

Werknemers met een betrekkingsomvang van meer dan 0,4 fte die in de afgelopen 5 jaar 3 jaar werkzaam zijn geweest in het hbo, hebben recht op 45 di-uren, deeltijders naar rato. De oudere werknemer (10 jaar voor AOW-leeftijd, en 5 jaar aaneengesloten gewerkt in het hbo) heeft recht op 45 uur extra. Deze uren moet u vrijgesteld terug zien in uw jaartaak.
De werknemer gaat zelf over de besteding van deze uren, daar heeft u recht op. Alleen wanneer di-uren worden ingezet voor werk binnen de hogeschool of wanneer de besteding tegen het belang van de organisatie in gaat, is goedkeuring van de werkgever noodzakelijk.
Art. M1-a cao hbo geeft aan welke bestedingsdoelen er zijn:
-Afspraken die helpen het werk op langere termijn goed en gezond te blijven
doen, inclusief herstel van de werk-privé-balans.
-Bijhouden en versterken van de employability. Breed inzetbaar blijven voor de interne of externe arbeidsmarkt.
-Het inzetten van de uren voor het bijhouden van de vakbekwaamheid en de
professionele ontwikkeling. Kijk op de website van Zestor (arbeidsmarkt en opleidingsfonds hbo) voor inspiratie en voorbeelden.

Afspraak resterende gespaarde di-uren:

Sinds 1 september 2020 is het niet meer mogelijk om de di-uren te sparen. Hebt u ze gespaard en dus nog staan? De afspraak om deze uren te besteden is verlengd en uitgebreid. De uren kunnen nog besteed worden vóór 31 december 2025. Of men kan in 2023, 2024 en 2025, tot een maximum van 45 uur per jaar, aan resterende gespaarde uren laten uitbetalen. De werknemer kan de gespaarde di-uren ook opnemen voorafgaand aan de pensioendatum. Hierover dienen schriftelijke afspraken gemaakt te worden met de leidinggevende.