None

Automatisering, robotisering en digitalisering

Slimme robots en zelfsturende computers. De wereld om ons heen verandert. En ons werk verandert mee. Daar is niets mis mee. Want digitalisering maakt je werk makkelijker, terwijl robotisering het werk minder zwaar maakt. Maar deze veranderingen kunnen onzekerheden meebrengen. Zorg daarom dat je voorbereid bent op de dag van morgen. We leggen uit waar je rekening mee kunt houden.

Automatisering, robotisering en digitalisering: wat betekent het?

Het automatiseren, robotiseren en digitaliseren van de werkplek gebeurt al lang. Denk aan de lopende banden en robotarmen in fabrieken. De ontwikkelingen gaan steeds sneller. Maar wat betekent automatisering, robotisering of digitalisering precies? En wat zijn de verschillen tussen deze drie termen? We leggen het je uit.

Automatisering

Automatisering betekent het vervangen van menselijk werk door machines of computers. Vooral logische taken met duidelijke regels worden geautomatiseerd. Denk aan telebankieren of het regelen van het klimaat in een gebouw.

Robotisering

Bij robotisering nemen robots steeds meer werk over. Een robot is een programmeerbare machine. Hij verwerkt informatie en voert taken uit. Robotisering is dus een soort automatisering. Voorbeelden zijn ziekenhuisrobots, slimme apparaten of chatbots.

Digitalisering

Digitalisering is het omzetten van fysieke informatie naar een digitale vorm. Digitaal betekent dat elektronische apparaten de informatie kunnen gebruiken, zoals computers en smartphones. Digitalisering kan gaan om de gegevens of de manier waarop we werken. Zo vervangen we papierwerk door digitale bestanden. Dit maakt complexe processen makkelijker en betrouwbaarder. Bijvoorbeeld bij het maken van auto’s.

De gedachte dat je na het doorlopen van een opleiding 40 jaar hetzelfde werk doet, is ontzettend achterhaald. Alleen door je te blijven scholen, kun je je als werknemer wapenen tegen de robotisering en je eigen werkzekerheid vergroten.
Piet Fortuin, voorzitter CNV

Gevolgen nieuwe technologie op arbeidsmarkt

Technologische ontwikkelingen kunnen als bedreigend voelen. Dat is begrijpelijk. Robots en computers zijn na investering vaak goedkoper. Ze zijn nooit ziek en werken non-stop. Onderzoek toont aan dat 30-50% van de banen kan verdwijnen. Dit komt doordat mensen niet meer nodig zijn. Voorbeelden zijn chatbots bij de klantenservice en zelfrijdende vrachtwagens.

Kansen voor de toekomst

Maar, deze ontwikkelingen bieden ook nieuws kansen. Want dertig jaar geleden wist niemand dat bedrijven mensen nodig zouden hebben om hun website en social media te onderhouden. Of denk aan het onderhoud van robots en computers. Dit levert ook nieuw banen op. Geschat wordt dat 80% van de leerlingen die nu op de basisschool zit later een baan heeft die nu nog niet bestaat. Als de ene deur sluit, opent de volgende.

Relatie werkgever en werknemer in veranderende werkomgeving

De relatie tussen werkgever en werknemer verandert ook door nieuwe technologieën. Het lijkt steeds meer op een relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Je ben niet altijd meer vast in dienst, maar voert opdrachten uit via digitale platforms. Een voorbeeld hiervan is een taxiservice zoals Uber. Deze trend houden we goed in de gaten. Het kan jouw zekerheden beïnvloeden. Zo hebben we tegen Temper een rechtszaak gevoerd. We vonden dat zij niet goed omgingen met mensen die via hun platform werkten.

Ontwikkeling van nieuwe technologische vaardigheden

Het is dus belangrijk dat je jezelf voorbereidt op de toekomst. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in je vakgebied. Volg cursussen en trainingen om je kennis bij te houden. Denk na over hoe je inzetbaar blijft. Wat kun je doen als je werk verandert? CNV werkt eraan om te zorgen dat elke werknemer een persoonlijk opleidingsbudget krijgt. Bijvoorbeeld om in te zetten voor loopbaanoriëntatie of scholingsadvies. Samen maken we van ontwikkelingen kansen. Geen bedreigingen.

Loopbaanontwikkeling: ben jij klaar voor de toekomst?

Zit je met vragen over je loopbaan? Wil je helder krijgen wat je ambities zijn en hoe je die bereikt? Of ben je net je baan verloren en zoek je hulp bij het vinden van je nieuwe droomjob? Maak dan kennis met James Loopbaan, een initiatief van CNV. Onze loopbaanadviseurs staan voor je klaar.

Ontdek jouw loopbaanmogelijkheden met James

Veelgestelde vragen over automatisering en digitalisering

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict