Opleidings- en ontwikkelingsfonds (O&O-fonds)

In sommige sectoren vind je Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen. Deze fondsen helpen werknemers met hun loopbaan en ontwikkeling. Werk je onder een specifieke cao? Dan heb je misschien wel recht op een scholingsbudget. Maar hoe weet je of je daarvoor in aanmerking komt? En welke voorwaarden gelden er voor financiering vanuit het O&O-fonds? We vertellen het je graag.

Wat zijn Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen?

Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen, kortweg O&O-fondsen, ontstaan uit afspraken tussen vakbonden en werkgevers. Deze afspraken maken ze tijdens cao-onderhandelingen. Zij besluiten hoe het geld wordt besteed. Dit gebeurt altijd met oog op de behoeften van een specifieke sector. De bijdrage aan het opleidingsfonds komt uit een deel van de lonen van werknemers in die sector.

O&O-fondsen zijn er in alle soorten en maten. Ze bestaan zowel in de publieke sector als in de marktsectoren. Vooral in grote sectoren zoals bouw en metaal en techniek zijn er fondsen met veel mogelijkheden voor scholing.

Kom jij in aanmerking voor het scholingsfonds?

Of je recht hebt op een scholingsbudget, hang af van je cao. In sommige cao’s krijg je ook een budget voor opleidingen buiten de sector. Zo vergroot je jouw inzetbaarheid. Andere cao’s betalen alleen voor opleidingen binnen de sector.

Om gebruikt te maken van het scholingsfonds moet je in de sector werken. Ook moet je bereid zijn om tijd te steken in je opleiding. Denk aan schooldagen of huiswerk. Soms kan dit tijdens werktijd, maar vaak ook deels in je eigen tijd. Check jouw cao voor de regels die voor jou gelden.

Ontdek je mogelijkheden met het O&O-fonds

Benieuwd naar de afspraken over een scholingsfonds? Bekijk dan je cao. Daarin vind je of je in aanmerking komt voor het O&O-fonds. Ook staan de voorwaarden erin. Dus, duik in je cao en ontdek welke kansen er voor jou liggen!

Hoe het O&O-fonds Marion een nieuwe carrière bood

Via een nieuwsbrief van het CNV ontdekte Marion het O&O-fonds. Het kwam als geroepen. Lees hier haar verhaal over een nieuwe start in haar loopbaan.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict