Studieverlof: tijd voor ontwikkeling
Een opleiding volgen naast je werk kan een uitdaging zijn. Vooral als tijd ontbreekt. Bij verplichte opleidingen geldt dat scholing als werktijd telt. Deze opleidingen doe je vaak tijdens werkuren. Voor vrijwillige opleidingen en cursussen is wettelijk niets vastgelegd. Gelukkig bieden veel cao’s nu studieverlof. Dit betekent dat je in de tijd van je werkgever mag leren. Meestal zijn dat een aantal dagen per jaar. Kijk in je cao of jij ook recht hebt op studieverlof.
Opleidingsbudget: geld om te leren
Opleidingen zijn waardevol, maar kunnen duur zijn. Een cursus kost al snel honderden euro’s, een langere opleiding nog meer. Je werkgever dekt de kosten van verplichte opleidingen. Voor vrijwillige studies is dit niet altijd zo. Gelukkig geven veel bedrijven een opleidingsbudget. Dit is vaak ook in de cao opgenomen. Meestal krijg je elk jaar een vast bedrag om te besteden aan opleidingen. Wil je een opleiding of cursus volgen? Bekijk dan de afspraken rondom jouw opleidingsbudget. Zijn er geen afspraken? Bespreek het dan met je leidinggevende. Misschien betaalt je werkgever mee.
Persoonlijk ontwikkelbudget (pob)
Je kunt groeien in je vak maar ook als persoon. Twijfel je over je baan of zit je niet lekker in je vel? Het persoonlijk ontwikkelbudget (pob) kan dan uitkomst bieden. Dit budget is bedoeld voor jouw groei. Het is niet alleen voor vaktrainingen. Het kan ook voor loopbaanadvies of cursussen voor persoonlijke ontwikkeling zijn. Sommige noemen dit het individueel ontwikkelbudget (iob). Meer en meer cao’s nemen het pob of iob op.
Opleidings- en ontwikkelingsfonds (O&O-fonds)
In bepaalde sectoren bestaan er O&O-fondsen. Deze fondsen steunen werknemers in hun loopbaan en ontwikkeling. Werk je onder een specifieke cao? Dan kun je hier misschien gebruik van maken. Het fonds krijgt geld uit de lonen van medewerkers in jouw branche. Elk cao heeft eigen regels voor het aanvragen van dit budget.