Krapte op de arbeidsmarkt: vind een baan die bij je past

Op dit moment is er in veel sectoren een overvloed aan banen door krapte op de arbeidsmarkt. Dus jij, als werkzoekende, hebt de luxe om te kiezen. Maar hoe vind je dan een baan die écht bij je past? We leggen uit wat krapte op de arbeidsmarkt inhoudt en hoe jij je ideale werkgever vindt.

Wat is een krappe arbeidsmarkt?

Als er krapte op de arbeidsmarkt is, zijn er meer banen dan mensen. In andere woorden: er staan veel vacatures open, maar er zijn weinig werkzoekenden. Werkgevers moeten een tandje bijzetten om geschikt personeel te vinden. Voor jou is het een goed moment om de perfecte baan te vinden.

Voordelen krappe arbeidsmarkt voor werknemers

Krapte op de arbeidsmarkt biedt kansen voor jou als werknemer. Want hoe meer vacatures er openstaan, hoe meer keuze je hebt. Een aantal voordelen op een rij:

  • Meer kansen, ook met minder ervaring. Je leert terwijl je werkt.
  • Droom je van een ander vak? Nu is je kans om over te stappen.
  • Je werkgever wilt je waarschijnlijk niet kwijt, dus je onderhandelingspositie verbeterd.
  • Er zijn genoeg banen beschikbaar, dus kies kritisch waar je solliciteert.
  • Open solliciteren? Doen! Stuur jouw droombedrijf een bericht. Ze zoeken waarschijnlijk mensen.

Hoe vind je de juiste werkgever in een krappe arbeidsmarkt?

In een krappe arbeidsmarkt barst het van de banen. Maar hoe vind je dan dé baan en werkgever die bij je past? Je wilt niet verdwalen in de mogelijkheden. Daarom hebben we 9 tips om jouw droomwerkgever te vinden:

Tip 1: Weet wat je wilt
Wat zoek je in een baan? Groeikansen? Een hoog salaris? Iets betekenen voor anderen? Fijne werkuren? Als je dat nog niet op een rijtje hebt, is een loopbaanadvies van James Loopbaan een goed startpunt. Lees ook eens het verhaal van Marjolein

Tip 2: Duik in werkgeverslijstjes
Bekijk bijvoorbeeld de favoriete werkgevers van 2021 van Intermediair. Deze lijstjes bieden informatie over zaken als opleidingsmogelijkheden, duurzaamheid en een goede werk-privébalans.

Tip 3: Check beoordelingen
Sites als Indeed en Glassdoor tonen ervaringen van werknemers. Kijk daarbij verder dan cijfers, maar lees ook de opmerkingen over gedrag. Baseer je keuze niet alleen hierop, maar gebruik het om je te oriënteren.

Tip 4: Praat met medewerkers
Vind je een bedrijf interessant? Chat met werknemers via LinkedIn. Vraag naar hun ervaringen, waar ze trots op zijn en de uitdagingen van het bedrijf. Raden ze je aan om te solliciteren of juist niet?

Tip 5: Welke waarden heeft het bedrijf?
Heeft het bedrijf zich verbonden aan codes, certificaten of protocollen? Kijken ze naar veiligheid, gezondheid of duurzaamheid?

Tip 6: Voel de werksfeer
Ga je op bezoek bij het bedrijf? Let dan op de aankleding en de werksfeer. Zijn de deuren open of dicht? Hoe gedragen werknemers zich? Observeer eerst en bepaal later of het bij je past.

Tip 7: Social media speurwerk
Bekijk de Instagram, LinkedIn en Facebook. Wat laten ze zien?

Tip 8: Wees op de hoogte
Check recente nieuwsberichten over het bedrijf via google.

Tip 9: Stel vragen
Stel vragen tijdens een oriënterend of sollicitatiegesprek aan de werkgever. Hoe beschrijven zij de cultuur? Hoe gaan ze om met fouten? Wie kun je benaderen voor input?

Loopbaanontwikkeling: wat wil jij écht?

Zit je met vragen over je carrièrepad? Wil je helder krijgen wat je ambities zijn en hoe je die bereikt? Of ben je net je baan verloren en zoek je hulp bij het vinden van je nieuwe droomjob? Maak dan kennis met James Loopbaan, een initiatief van CNV. Onze loopbaanadviseurs staan voor je klaar.

Ontdek jouw loopbaanmogelijkheden met James

Veelgestelde vragen over krapte op de arbeidsmarkt

Word lid van CNV

Als lid van CNV maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Die in Den Haag opkomt voor jouw belangen. Een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. En die voor elke levensfase een passende dienstverlening voor jou heeft.

  • Deskundig advies
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte