Alles over functionerings- en beoordelingsgesprek

Hoe verloopt de samenwerking met je collega’s? Zit je nog lekker op je plek? Wat zijn je toekomstplannen? Het is slechts een greep uit de onderwerpen die je met jouw leidinggevende bespreekt tijdens een functionerings- of beoordelingsgesprek. Heb jij binnenkort zo’n gesprek met je baas? En wil je jezelf goed voorbereiden? Wij geven je graag tips, hoe je dit het best doet.

Wat een functioneringsgesprek is

Het functioneringsgesprek is een toekomstgericht gesprek tussen jou en je leidinggevende. Tijdens dit functioneringsgesprek hebben jullie het over hoe jij je werk doet. Maar ook over andere zaken, zoals de sfeer en hoe je met collega’s en bepaalde situaties op het werk omgaat. Je bespreekt mogelijke verbeterpunten en wat er nodig is om dingen te verbeteren of te veranderen in de toekomst. Vervolgens maak je hier concrete afspraken over.

De onderwerpen in het functioneringsgesprek:

 • Type werkzaamheden en het niveau van je werk
 • Jouw mogelijke toekomstplannen
 • De samenwerking binnen jouw team
 • De samenwerking tussen jou en je leidinggevende
 • Knelpunten en bijbehorende oplossingen.

Wat een beoordelingsgesprek is

In tegenstelling tot het functioneringsgesprek, waarin jij en je leidinggevende allebei aan het woord komen en de rollen gelijkwaardig zijn, is een beoordelingsgesprek vaak eenrichtingsverkeer. Je leidinggevende geeft zijn of haar mening over je prestaties.

Meestal heeft een beoordelingsgesprek een gevolg. Is jouw leidinggevende bijvoorbeeld heel blij met jou? Dan krijg je misschien een salarisverhoging of meer verantwoordelijkheid. Vind je leidinggevende juist dat je niet goed presteert? Dan staat daar misschien een waarschuwing tegenover. Je maakt samen afspraken over hoe je dit punt verbetert. En wat je daarvoor nodig hebt.

Salarisverhoging vragen bij je beoordelingsgesprek

Vind je dat je meer salaris verdient? Bijvoorbeeld omdat je uitzonderlijk gepresteerd hebt het afgelopen jaar? Dan is je beoordelingsgesprek het uitgelezen moment om dit aan te kaarten en salarisverhoging te vragen.

Voorbereiden op je gesprek

Komt jouw functionerings- of beoordelingsgesprek met je leidinggevende eraan? En wil je jezelf goed voorbereiden op dit gesprek? We geven je graag een aantal tips.

 1. Vraag wat je kunt verwachten
  Heb je nog nooit een functioneringsgesprek gehad? Dan is het verstandig om je leidinggevende te vragen wat jullie gaan bespreken. Zo kun jij je goed voorbereiden.
 2. Lees je gespreksverslag goed door
  Heb je al eerder een gesprek gehad? Lees dan het verslag van de vorige keer door. Noteer voor jezelf wat er goed is gegaan en wat er beter kan. Welke doelen je hebt gehaald. En hoe je samenwerkt met collega’s en leidinggevende. Maak desnoods aantekeningen en neem dat mee in je gesprek.
 3. Bepaal je doelstellingen
  Wil je doorgroeien of je horizon verbreden? Of dolgraag die cursus volgen? Bepaal vooraf welke doelen je wilt behalen, wat je wilt leren, wat je wilt doorontwikkelen en hoe je leidinggevende je daarbij kan ondersteunen. Daarmee laat je zien dat je jezelf wilt blijven ontwikkelen. En natuurlijk dat je nadenkt over je toekomst.
 4. Bepaal welke afspraken je wilt maken
  Bepaal voor het gesprek tot welke afspraken je wilt komen. Vind je bijvoorbeeld dat je leidinggevende je te weinig betrekt? Vraag dan om een tweewekelijks voortgangsgesprek met hem. Je kunt ook afspraken maken waardoor jij je werk beter kunt doen.
 5. Maak notities
  Er komt natuurlijk wel een verslag van het gesprek. Maar het is verstandig om zelf ook aantekeningen te maken. Helemaal op punten die voor jou essentieel zijn. Handig, want zo kun je achteraf checken of de afspraken kloppen.
 6. Blijf kalm
  Verloopt het gesprek niet naar wens? Bijvoorbeeld omdat je leidinggevende je werk bekritiseerd en jij jezelf daar niet in kunt vinden? Blijf dan rustig. Leg kalm uit waarom je van mening verschilt. En ben je het achteraf niet eens met het gespreksverslag? Onderteken dit dan niet. Maar stuur een schriftelijke reactie aan je werkgever. Leg duidelijk uit waarom je het niet met hem eens bent. Doe dat op een zakelijke en positieve manier.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

 • Hulp bij je belastingaangiftes
 • Advies bij vragen over je werk en inkomen
 • Ondersteuning bij een arbeidsconflict