Wat is een VOG?
Een VOG (verklaring omtrent gedrag) is soms onderdeel van het proces om een nieuwe baan te starten. Via een VOG geeft de overheid aan dat jouw (justitiële) verleden geen bezwaar vormt om je nieuwe functie te starten.
Wanneer je geen strafblad hebt, krijg je altijd een VOG. Als er wel iets te vinden is, dan hangt het af van de aanvraag. Bij de aanvraag heeft de werkgever/organisatie een screeningsprofiel vastgelegd, waarin staat waarop gelet moet worden. Wil je aan de slag als taxichauffeur? Dan zijn verkeersovertredingen mogelijk een probleem. Diezelfde verkeersovertredingen hoeven geen belemmering te zijn als je wilt starten als leerkracht.
Waarom heb ik een VOG nodig?
Soms is een VOG bij wet verplicht. Dit geld bijvoorbeeld voor onderwijzers en taxichauffeurs. Ook als je gastouder wilt worden, of voor bepaalde vrijwilligerstaken is een VOG verplicht. Het kan ook zijn dat een werkgever besluit om een VOG te vragen. Een wettelijke verplichting is niet noodzakelijk.
Op basis van welke gegevens geeft Justis een VOG?
De rondvraag die Justis doet voordat er een VOG word afgegeven gaat altijd langs het Justitieel Documentatiesysteem. In sommige gevallen kijkt Justis ook naar politieregisters, het Openbaar Ministerie, de Reclassering en in het EU-systeem ECRIS. In ECRIS zijn de nationale strafregisters van EU-lidstaten aan elkaar gekoppeld.
Het geven van een VOG bij een strafblad is een belangenafweging. Wat weegt zwaarder: het belang van de aanvrager of het risico voor de samenleving als de VOG wordt afgegeven? Hier telt onder andere mee:
- hoe vaak de aanvrager vanwege relevante strafbare feiten met justitie in aanraking is gekomen;
- hoe ernstig de feiten zijn;
- wanneer (hoelang geleden) de feiten zijn gepleegd;
- de leeftijd van de aanvrager.
Ik krijg geen VOG, wat doe ik nu?
In eerste instantie maak Justis een voorlopige beslissing. Als deze negatief is, kun je daarop reageren. Die reactie heet je zienswijze. Digitaal of schriftelijk kun je daarin laten weten dat je het niet eens bent met de voorgenomen beslissing en waarom. Justis neemt dit dan mee wanneer ze het definitieve besluit nemen. Ook kun je na het definitieve besluit over de VOG nog in beroep, hoewel dit een veel langer proces is.
Wat kost een VOG?
Een VOG kan digitaal of schriftelijk worden aangevraagd. Schriftelijk moet je dat zelf doen bij je gemeente, digitaal doet een toekomstig werkgever voor je. De kosten hiervan zijn €33,85 (digitaal) of €41,35 (schriftelijk). In principe draai je zelf op voor deze kosten. Vaak laten werkgevers je dit wel declareren. Let op, als je als vrijwilliger aan de slag gaat en een VOG nodig hebt, dan is dit soms gratis. Check dit op www.gratisvog.nl.