Solliciteren naar je droombaan: tips en trucs

Ben jij toe aan een volgende stap in je loopbaan? Of heb je net je felbegeerde diploma op zak en ben je klaar voor je eerste échte baan? In beide gevallen ga je solliciteren. Best een ding. Want hoe vind je jouw droombaan en, nog belangrijker, hoe sleep je die droomfunctie binnen? Geen zorgen, we helpen je daarbij.

Zoek jouw ideale functie

Tijd om te starten met project droombaan. Maar wat is dat eigenlijk? Als je al een tijd werkt, weet je vaak goed wat je zoekt. Tenminste, in de meeste gevallen. Ben je zoekende, zet dan voor jezelf op een rij wat je wel én niet wilt in een functie. Is dit helder, dan zoek je gerichter. Met je wensenlijst op zak, begint je vacaturezoektocht op vacaturesites. En laat je natuurlijk iedereen weten dat je een baan zoekt, ook door social media in te zetten.

Je droombaan gevonden

Heb je een interessante functie gespot? Check. Tijd om te solliciteren en je sollicitatiebrief te schrijven. Dé kans om die werkgever te overtuigen dat je de ideale kandidaat bent. Zorg voor een nette, overzichtelijke en up-to-date cv én sterke motivatiebrief. Zorg ervoor dat je cv en brief elkaar versterken. Stuur je brief en cv in een uitnodigende mail.

Gesprek voorbereiden

Gefeliciteerd, je mag bij het bedrijf op gesprek komen. Tijd voor een goede voorbereiding. Toch het halve werk. Zorg dat je een goed beeld hebt van het bedrijf. En van de persoon met wie je in gesprek gaat. Bedenk waarom jij dé kandidaat voor deze functie bent. En bereid je voor op veel gestelde sollicitatievragen. Zo kom je niet voor een onaangename verrassing te staan. Stem je kleding af op de dresscode van het bedrijf. En, heel belangrijk, kom op tijd.

Baan gescoord

Je hebt de baan. Dan teken je binnenkort je contract en dan is die droombaan van jou. Tijd voor een arbeidsvoorwaardengesprek, waar je afspraken maakt over salaris, reiskostenvergoeding, pensioenopbouw en andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Tijd ook om te onderhandelen over je salaris. Kijk goed in de markt, wat je waard bent. En, heel handig, zoek je cao erbij op ons platform om te weten wat de lonen doen in jouw sector. Je komt dan goed beslagen te ijs, als je je bod neerlegt.

Een afwijzing is niet het einde

Heel jammer natuurlijk. Maar niet getreurd. Stuur altijd een net mailtje terug of vraag aan de telefoon waarom je bent afgewezen. Daar leer je van voor bij je volgende sollicitatie. Neem de tips mee en kijk of het nodig is om je motivatie, cv of strategie aan te passen. En geef vooral niet op. Jij verdient die droombaan. En je gaat hem krijgen ook.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict