Landelijk Sociaal Plan Jeugdzorg gericht op behoud medewerkers

Momenteel onderhandelen de vakbonden en werkgeversorganisatie Jeugdzorg Nederland over een landelijk sociaal plan voor de jeugdzorg. Partijen doen dit met het oog op de verwachte personele gevolgen van de Hervormingsagenda.

De Hervormingsagenda raakt de hele sector. Het ligt voor de hand om voor de opvang van de personele gevolgen ook te kiezen voor een sectorale aanpak. In de cao hebben partijen afgesproken om dit voorjaar te komen tot een landelijk sociaal plan voor de jeugdzorg.

Sociaal plan

Al sinds jaar en dag sluiten de vakbonden met werkgevers in de jeugdzorg sociale plannen af. Het plan bevat voorzieningen en faciliteiten bijvoorbeeld voor scholing, bemiddeling en begeleiding. Daarnaast geeft het medewerkers financiële aanspraken zoals voor het compenseren van inkomensverlies of extra kosten. Bij het afsluiten van sociale plannen hanteert CNV altijd als uitgangspunt: geen gedwongen ontslag en een salarisgarantie bij plaatsing in een lagere schaal.

Bij de onderhandelingen over het landelijk sociaal plan is onze inzet onverminderd dezelfde. Gezien het heersende personeelstekort is het doel om medewerkers voor de sector te behouden door hen van werk naar werk te bewegen. Voorkomen moet worden dat medewerkers hun heil elders gaan zoeken omdat zij niet tevreden zijn over wat hen wordt geboden in geval van een (gedwongen) verplaatsing .