CNV in gesprek met werkgevers GGZ over loon in 2023

Vorige week kwam in verschillende media het bericht dat CNV gaat praten met de werkgevers over de loonsverhoging in 2023. Omdat de omstandigheden heel anders zijn dan bij het afsluiten van de cao, wil CNV samen met FNV dat cao-partijen kijken naar mogelijkheden voor een aanvullende afspraak.

Wat is er ook alweer afgesproken?

Eind 2021 is een cao-akkoord bereikt voor meerdere jaren met een loonstijging die op dat moment alleszins acceptabel leek. Voor 3 jaar zijn er 3 keer loonsverhogingen afgesproken van 2%, met een minimum van 60 euro per maand (bruto op fulltime basis). Daarnaast is er 500 euro balansbudget per jaar en zijn er afspraken om de middengroepen beter te belonen. In totaal levert dat 9 tot 12% verbetering op over 3 jaar. De leden hebben dan ook ingestemd met deze cao. Dat is niet zo gek, want de inflatie was toen weliswaar aan het stijgen, maar niet op het niveau van nu en de verwachting van de meeste deskundigen was dat de inflatie in 2022 weer zou dalen naar een normaal niveau.

CNV en FNV willen overleg over salaris

Inmiddels weten we dat de inflatie alleen maar gestegen is in het afgelopen jaar en dat zet de afspraken in een ander daglicht. Een verhoging van de salarissen in 2023 met 2%, staat ver af van de inflatiecijfers. In de cao staat de afspraak dat vakbonden en werkgevers in zo'n situatie kunnen overleggen en eventueel andere/aanvullende afspraken kunnen maken. CNV heeft samen met de FNV de werkgevers benaderd om dit overleg te voeren.

Op 15 december hebben wij een eerste keer van gedachten gewisseld met de werkgevers, verenigd in de Nederlandse GGZ. De werkgevers begrijpen de wens van CNV en FNV en zien ook om zich heen dat steeds meer van hun werknemers last hebben van de hogere prijzen. Wel wijzen zij erop dat GGZ-instellingen niet ruim in hun jasje zitten als het om de financiele situatie gaat. Desalniettemin denkt CNV dat er ruimte is voor een aanvulling op de bestaande cao-afspraken. Wij hebben afgesproken dat we 11 januari verder praten.