Maximale bereikt voor nieuwe cao Kraamzorg

Een salarisverhoging op 1 maart 2022 van 3 procent en op 1 februari 2023 nog eens met 2 procent. Dat is de voornaamste oogst van de nieuwe cao Kraamzorg die loopt van 1 januari 2022 tot en met 30 juni 2023. Met een ruime tweederde meerderheid stemde de leden van CNV Zorg & Welzijn in met het onderhandelaarsakkoord.

Naast de salarisverhoging vervallen komend jaar de onderste twee periodieken in de schalen 15 t/m 50 en komt er een extra periodiek aan het eind van de schalen 35 t/m 50. Ook wijzigt op 1 januari 2023 de vergoeding van alle reiskosten naar €0,21 netto per kilometer. Wie van ver moet komen ontvangt vanaf 23 kilometer €0,26 per afgelegde kilometer. Verder wordt per 1 januari de wachtdienstvergoeding verhoogd naar 150 procent als de kraamverzorgende niet wordt opgeroepen. Onderzocht gaat worden hoe de organisatie van wachtdienst optimaal vorm kan krijgen om een betere afstemming tussen werk en privé te bereiken

Aangifte bij incidenten

Tijdens de looptijd van de cao willen de cao-partijen een aantal maatregelen ontwikkelen voor duurzame inzetbaarheid, zodat werken in alle levensfasen goed is vol te houden. Daarnaast gaan de cao-partijen instrumenten/programma’s ontwikkelen die de mogelijkheden voor invloed, (mede)zeggenschap) en meespraak bevorderen en faciliteren. Vanaf 1 januari 2023 is het tevens mogelijk om een deel van de verlofuren te sparen tot aan het fiscaal toegestane maximum. In de cao wordt ook een artikel opgenomen dat bij incidenten de werkgever aangifte doet als de werknemer dat wil.

Gedwongen situatie

De bonden noemen het bereikte resultaat geen akkoord maar een onderhandelingsresultaat omdat ondanks de inspanningen aan de onderhandelingstafel niet geheel het beoogde is bereikt. Er is bijvoorbeeld geen loonsverbetering over 2021 gerealiseerd en onder aan de streep is het bereikte niet toereikend is voor de inflatie. Meerdere leden die voorstemden herkennen wel de gedwongen situatie, maar door tegen te stemmen zou er voorlopig niets extra’s komen, terwijl dat nu juist zo welkom is. Weer een cao-loos jaar zou niet in het voordeel van de werknemers zijn.