Eindbod in aantocht voor nieuwe cao Dierenartsassistenten

In de recente onderhandelingen over een nieuwe cao voor de veterinaire sector, hebben vakbonden CNV en FNV intensief onderhandeld met werkgeversvereniging BPW. Hoewel er aanzienlijke vooruitgang is geboekt, hebben de partijen geen principeakkoord kunnen bereiken. Dit komt omdat het mandaat van BPW, volgens CNV en FNV, niet toereikend was.

Wat betekent dit voor de toekomst?

BPW is nu bezig met het voorbereiden van een eindbod, dat zij voor de feestdagen aan de bonden willen presenteren. Een eindbod is een definitief voorstel van de werkgevers, waarbij verdere onderhandelingen uitgesloten zijn.

De mogelijke scenario's

Dit eindbod kan leiden tot drie mogelijke scenario's:

  1. Zeer ongunstig eindbod: Als het bod onacceptabel is, zullen CNV en FNV geen stemming organiseren, maar direct overgaan tot actievoeren.
  2. Marginaal eindbod: Bij een matig voorstel zullen de bonden het bod met een negatief advies aan hun leden voorleggen. Leden kunnen dan stemmen; bij een meerderheid voor het bod wordt het aangenomen, anders volgt actievoeren.
  3. Redelijk maar niet optimaal eindbod: Als het bod enigszins acceptabel is, leggen CNV en FNV het neutraal voor aan hun leden. De uiteindelijke beslissing ligt dan bij de leden.

Volgende stappen

CNV en FNV wachten nu op het definitieve bod van BPW. Na ontvangst zullen ze beoordelen hoe ze dit aan hun leden zullen voorstellen. De bonden beloven hun leden een gedetailleerde toelichting te geven op hun standpunt. Tot die tijd wordt er van de leden geduld gevraagd. De verwachting is dat het eindbod voor de feestdagen bekend zal zijn.

Houd de cao-dierenartsassistenten tijdlijn in de gaten voor updates