Leden stemmen in met cao-akkoord Ziekenhuizen

De leden van CNV Zorg en Welzijn hebben met een royale meerderheid (83%) ingestemd met de nieuwe cao Ziekenhuizen. Op 27 maart bereikten de bonden een akkoord met werkgever NVZ over een nieuwe cao die loopt van 1 februari 2023 tot en met 31 januari 2025. Werknemers krijgen er 15% salaris bij, verdeeld over 2 jaar.

CNV-onderhandelaar Joost Veldt: ‘Onze leden waarderen dat we afspraken gemaakt hebben die werknemers daadwerkelijk meer regie geven over hun werktijden. Dat is erg belangrijk, omdat de ziekenhuizen door de werkdruk en de steeds wisselende roosters steeds meer personeel zien vertrekken. Hierdoor neemt de werkdruk voor de anderen nog meer toe. Die vicieuze cirkel moet worden doorbroken, deze cao zorgt voor meer zeggenschap.

Evenwichtig resultaat na moeizaam proces

Veldt: ‘De mensen in de ziekenhuizen hebben er een flinke dobber aan gehad om de NVZ tot dit akkoord te bewegen, het ging bepaald niet soepel. Half maart heeft het ziekenhuispersoneel op 64 ziekenhuislocaties zondagsdiensten gedraaid om de eisen van de bonden kracht bij te zetten. Een nieuwe actiedag was zelfs al aangekondigd en achter de schermen was daar in de ziekenhuizen al veel werk voor verzet. Het was voor sommigen even schakelen, toen er kort na de aankondiging van die tweede actiedag een akkoord werd gesloten. Maar ook de leden vinden dat het een evenwichtig resultaat heeft opgeleverd.’