Nieuwe cao Kraamzorg: akkoord bereikt

Lonen stijgen met 10%

Eindelijk is er goed nieuws over de nieuwe cao Kraamzorg: we hebben een onderhandelaarsakkoord! De vorige cao verliep al op 30 juni 2023, maar het onderhandelen verliep moeizaam. Na vele gesprekken zijn we nu tot overeenstemming gekomen met werkgeversorganisatie Bo Geboortezorg. De nieuwe cao Kraamzorg krijgt een looptijd van één jaar en geldt daarmee tot en met 30 juni 2024.

Loonsverhoging cao Kraamzorg

De komende maanden worden de lonen in de kraamzorg met in totaal 10% verhoogd:

  • per 1 januari 2024 met 3,5%
  • per 1 april 2024 nogmaals met 3,5%
  • per 1 juni met 3%

Klachten rond overgang en menstruatie

Naast de loonsverhoging maakten we afspraken over de overgang en menstruatie; belangrijk voor deze sector waarin voornamelijk vrouwen werken. In de nieuwe cao Kraamzorg staan straks afspraken over dat werkgevers klachten rond overgang en menstruatie bespreekbaar maken. Ook krijgt de kraamzorg uiterlijk op 30 juni een veiligheidsprotocol, dat onderdeel van deze cao wordt.

Loonstijging hard nodig

CNV-onderhandelaar Marloes Kortland: ‘Met de loonstijging komen de lonen op het niveau van dat in de cao’s in verwante zorgsectoren. Dat die stap gemaakt moest worden, stond voor ons als een paal boven water. De continuïteit in de kraamzorg is door de personeelstekorten een grote bron van zorg, maar zonder een flinke loonsprong dreigde een heuse leegloop in de sector.’ Niet voor niets stuurden de bonden in december aan minister Helder (VWS) al een brandbrief. De minister weigerde echter meer geld beschikbaar te stellen. Kortland: ‘De werkgevers hebben naarstig gezocht naar meer loonruimte en hebben bij Zorgverzekeraars Nederland alsnog extra middelen gevonden. Hiermee kan de loonachterstand van de kraamzorg worden ingelopen.'

Leegloop in de sector vergroot niet alleen de werkdruk van collega’s, maar is voor heel Nederland slecht. Nu al krijgen jonge ouders veelal aanzienlijk minder uren kraamzorg dan nodig. Als kraamzorg voor sommige ouders helemaal niet meer beschikbaar zou zijn, zijn de maatschappelijke gevolgen daarvan groot. Kraamzorg is geen luxe, maar heeft een belangrijke preventieve functie, zowel medisch als sociaal.
CNV-onderhandelaar Marloes Kortland

Werk- en rusttijden

De sociale partners komen uiterlijk op 30 juni 2024 met een lijst concrete aanbevelingen om het werk aantrekkelijker te maken. De onregelmatigheid en onvoorspelbaarheid van het werk is erg belastend voor de kraamverzorgenden en beïnvloedt daarmee het verzuim, terwijl er al sprake is van personeelstekort in deze onmisbare sector.

Lid van CNV? Stem mee!

CNV Zorg en Welzijn legt het akkoord met een positief advies ter stemming aan de leden voor. Nog geen lid? Word dan nu voordelig lid (voor slechts € 4,- per maand). Dan staan we nog sterker tijdens de onderhandelingen voor de volgende cao Kraamzorg.

Laat je stem horen en sluit je aan!

Samen staan we sterker. Tijdelijk betaal je in totaal € 24,- voor de eerste zes maanden.

  • Betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Juridische ondersteuning als het tegenzit