Teleurstellend loonbod cao Apotheken

Werkgevers zijn eindelijk met een loonbod gekomen voor een nieuwe cao Apotheken. Helaas bleek dat bod met 2% uiterst teleurstellend. Wij eisen een beter loonbod.

Nog grotere kloof met cao's Huisartsenzorg en cao Ziekenhuizen

Voorafgaand aan de onderhandeling vorige week hebben wij de werkgevers duidelijk gemaakt dat zij moesten komen met een loonbod om stappen te zetten naar een nieuwe cao Apotheken. Hierop is door hen 2% geboden, wat wij volstrekt onvoldoende vinden. Behalve dat het ver weg staat van onze inzet, zou dit ook de kloof vergroten met de apotheekmedewerkers die werken onder de cao’s Huisartsenzorg en Ziekenhuizen. De gevolgen hiervan laten zich raden. Het wordt nog moeilijker om medewerkers aan te trekken én te behouden, waardoor de werkdruk nog meer zal toenemen.

Invloed arbeidsvoorwaarden door zorgverzekeraars

Volgens zeggen van de werkgevers zouden zij wel meer willen bieden, maar kunnen zij dat niet omdat zij te weinig ontvangen van de zorgverzekeraars. Dat zorgverzekeraars op deze manier invloed hebben op de arbeidsvoorwaarden, is ons al langer een doorn in het oog. Daarbij vinden wij dat het aan de werkgevers is om zich uit deze greep te bevrijden. Zij dienen de zorgverzekeraars en de politiek hierop aan te spreken, en hun medewerkers te waarderen met een beloning die recht doet aan hun inzet.

Beter loonbod nodig

Kortom, er zal een beter loonbod moeten komen. Op ons aandringen gaan de werkgeversvertegenwoordigers terug naar hun achterban met de vraag om een extra mandaat voor een beter voorstel. Op enkele andere punten bleken de werkgevers wel bereid tot toezeggingen, zoals:

  • de verhoging van de reiskostenvergoeding;
  • de aanvulling van het ouderschapsverlof;
  • en de invoering van een extra jubileumuitkering van ¼ maandsalaris na vijf jaar in dienst.

Hoe nu verder?

De volgende onderhandeling is op 15 april.

Laat je stem horen en sluit je aan!

Samen staan we sterker. Tijdelijk betaal je in totaal € 24 voor de eerste zes maanden.

  • Betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Juridische ondersteuning als het tegenzit